Enschede & Rheine
»Als sinds de eerste voorstellingenreeks in 2016 volgen en ondersteunen wij het werk en de ontwikkelingen van deze groep Nederlandse en Duitse theatermakers. KING’S MEN is een waardevolle aanwinst voor het theateraanbod in het oosten van het land en heeft een positieve uitstraling naar zowel lokaal als landelijk publiek. Wij juichen het grensoverschrijdende en meertalige karakter toe. Maar ook de manier waarop KING’S MEN zich door de locatievoorstellingen verbindt met het landschap van het bijzondere culturele erfgoed in de grensstreek. Nieuwe speelplekken creëert en toegankelijk theater maakt voor een brede publieksgroep.«
Simone Kratz — artistiek directeur en bestuurder Wilminktheater
De thuisbasis van Stichting KING’S MEN is Enschede, waar de Nederlandse/Twentse makers elkaar vinden. Hier wordt samengewerkt wordt met onze partner Wilminktheater en van hieruit touren onze voorstellingen door de provincie Overijssel en NRW.
Op het landgoed van onze Duitse partner Kloster Bentlage in Rheine vinden we de faciliteiten om te repeteren, te monteren en te spelen. Het gerestaureerde oude klooster fungeert tegenwoordig als cultuurcentrum, museum, trouwlocatie en hotel.
De eerste voorstelling in 2016 was een initiatief van Jan-Christoph Tonigs, cultuurprogrammeur van Kloster Bentlage. Hij vroeg acteurs Jan Sturmius Becker en Marcell Kaiser om samen met hem ‘een Shakespeare’ te maken in de de tuinen rondom het klooster. Het team werd uitgebreid met acteurs Laurens ten Den, Christian Cadenbach en regisseuse Silvia Andringa. Samen maakten zij TWELFTH NIGHT oder WAS IHR WOLLT. KING’S MEN was geboren. Wat begon als een klein project van liefhebbers groeide uit tot een tourneegezelschap voor de Duits-Nederlandse grensstreek.
Ook nu nog worden alle voorstellingen van KING’S MEN in de tuinen rondom het klooster ontwikkeld en gerepeteerd en gaan hier in première voordat ze op reis gaan. De open en creatieve sfeer van Kloster Bentlage is inspirerend en geeft alle ruimte aan de makers voor een intensief en optimaal werkproces. Daarbij heeft het landschap alle klassieke elementen in zich die wij ons kunnen wensen: bos, weide, lange paden, binnentuin, boomgaard, ondergaande zon, muren en schuren, een verre horizon, een klassieke entree en een statig gebouw. Deze elementen vinden we ook terug op de andere speellocaties in de grensstreek en ze bepalen mede de sfeer en de vormgeving van de voorstellingen.
KING’S NEWS
Af en toe sturen we e-mails met nieuws. U kunt zich hier inschrijven voor KING’S NEWS.